• *

Nieuws

Stille liefdes, stiekem verliefd op een ander

Heb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? Massaal zijn de Nederlanders in stilte verliefd op iemand anders! Is het hebben van een stille liefde alleen iets voor singles of ook voor gebonden mensen? Wat is de theorie achter deze stille liefde? En waarom blijft een stille liefde geheim?

STILLE LIEFDES IN CIJFERS:

 • 12% van alle mensen is op dit moment stiekem verliefd op een ander,
 • 80% van de Nederlanders heeft wel eens een stille liefde gehad,
 • 9% van de gebonden partners houdt in stilte van iemand anders,
 • 18% is verliefd in stilte op een ex-partner,
 • 8% is in stilte verliefd op de partner van zijn/haar beste vriend of vriendin,
 • 67% van al deze stille liefdes blijkt wederzijds te zijn.

OP WIE ZIJN WE STIEKEM VERLIEFD?

Grote favorieten, waar we stiekem verliefd op zijn, zijn mensen die we dagelijks van dichtbij meemaken, zoals:
 • Klasgenoten,
 • Collega´s,
 • Vrienden,
 • Ex-partners,
 • Iemand uit de nabije omgeving,
 • Partners van vrienden.

STILLE LIEFDE, WANNEER VIND JE IEMAND AANTREKKELIJK?

De top drie van mensen op wie we stiekem verliefd zijn (klasgenoten, collega´s en vrienden) worden gevormd door mensen die we dagelijks vaak zien en meemaken. Puur het feit dat je iemand dagelijks tegenkomt, kan het voor jou al betekenen dat je zo iemand aantrekkelijk gaat vinden. Doordat je iemand zo vaak en zo regelmatig tegenkomt kunnen er bij jouw liefdeshormonen worden aangemaakt, je bent zo iemand aantrekkelijk gaan vinden en je wordt in stilte verliefd.

WAT IS EEN STILLE LIEFDE?

Een stille liefde is op iemand verliefd zijn, zonder het haar of hem te vertellen.

STILLE LIEFDES ALLEEN VOOR SINGLES?

Je zou haast denken dat het hebben van een stille liefde alleen voor singles zou zijn. Niets is minder waar: 9% van de gebonden partners is in stilte verliefd op iemand anders!

ONBEANTWOORDE LIEFDE VERSUS STILLE LIEFDE

Het verschil tussen een onbeantwoorde liefde en een stille liefde is dat bij een onbeantwoorde liefde, de persoon op wie je verliefd bent niet jouw verliefde gevoelens deelt. In het kort: de persoon op wie je verliefd bent WEET dat je verliefd bent op deze persoon, maar beantwoordt jouw verliefde gevoelens niet.
Een stille liefde weet de persoon, op wie jij stiekem verliefd bent, niets af van jouw verliefde gevoelens.

MASSAAL ZIJN WE IN STILTE VERLIEFD

Als we de cijfers eens goed onder de loep nemen, kunnen we niets anders doen dan concluderen dat we massaal in stilte verliefd zijn op iemand anders! En heel vermoedelijk zijn deze cijfers een onderschatting van het daadwerkelijke aantal, dat in stilte verliefd zijn, volgens de Amerikaanse onderzoeker Roy Baumeister.

AANTREKKINGSKRACHT, LUST EN GENEGENHEID

De liefde kent drie verschillende systemen: aantrekkingskracht, lust en genegenheid. Iedereen hoopt natuurlijk van harte dat deze drie systemen samenvallen in een enkele persoon waar we dan heerlijk verliefd op kunnen zijn. In de praktijk blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Bij de een ervaar je een grote vriendschap, maar op een ander wordt je verliefd.

THEORIE ACHTER EEN HOPELOZE STILLE LIEFDE

Volgens een theorie van de Amerikaanse onderzoeker Roy Baumeister, zou iedereen graag een aantrekkelijke partner willen hebben. In de praktijk blijkt meestal echter dat de mooiste en de knapste mensen elkaar uitzoeken voor een relatie. Er zou dus een grote groep mensen achterblijven die wel een mooie partner zouden willen hebben, maar die niet krijgen kan. Met een hopeloos, stille liefdes als gevolg.

WAAROM BLIJFT EEN STILLE LIEFDE GEHEIM?

Er zit vermoedelijk wel enige waarheid in de theorie van deze Roy Baumeister, want: de grootste reden waarom een stille liefde geheim blijft is dat mensen denken: "Mijn stille liefde is toch te hoog gegrepen voor mij." en: "Ik ben te dik, zij is een mooie meid," of: "Hij is zo sociaal en lief, ik ben maar een saai muurbloempje." Omdat deze verliefde mens zo gering over zichzelf denkt en de ander veel hoger inschat dan zichzelf, blijft de stille liefde geheim.

KUNNEN JARENLANGE VRIENDSCHAPPEN PLOTSELING OMSLAAN IN STILLE LIEFDES?

Onderzoek onder vriendschappen en stille liefdes van hoogleraar Ad Vingerhoets, waarbij de een stiekem verliefd is, is deze geheime liefde al vanaf het begin van de vriendschap begonnen. Heel weinig mensen worden in stilte verliefd op een vriend of vriendin die ze al jaren kennen.

VERBODEN LIEFDES KUNNEN OOK STILLE LIEFDES ZIJN

Heel goed mogelijk dat je verliefd bent geworden op iemand die verboden is: je getrouwde baas, of je leraar wiskunde of de vrouw van je beste vriend. Vaak ben je zelf in een relatie verwikkeld, getrouwd en met kinderen, of de persoon waar je verliefd op bent geworden heeft een relatie, is getrouwd en heeft kinderen. Dat zijn verboden liefdes. Verboden liefdes die stil gehouden worden. Vaak uit pure zenuwen wordt de ander niet ingelicht over de verliefde gevoelens van de ander.

STILLE LIEFDES EN GROTE EMOTIES

Mensen met een stille liefde ervaren vaak de grootste emoties. Zelfs 40% durft te beweren dat hun stille liefde grotere en heftiger emoties oproepen dan met hun wederzijdse liefde! Mensen die ouder worden ervaren zelfs nog grotere emoties met hun stille liefde dan toen ze jonger waren.


 • Contact
 • Disclaimer
 • Sitemap
 • Privacyverklaring