• *

Nieuws

Geluk creeer je zelf

Heel soms, als ik inspiratie zoek of me verveel, ben ik op zoek naar uitspraken waar ik me in kan vinden. Bijvoorbeeld: "Anderen de schuld geven van je eigen falen, maakt niet gelukkig. Neem verantwoording voor je eigen daden en gevoelens" of "Geluk zit ‘m niet in wat je hebt of krijgt of wat er met je gebeurt, maar in het vermogen daar niet meer afhankelijk van te zijn (Marnix Amsterdam).

Dat je bij tegenslag je niet moet afgeven op je omgeving maar je juist moest afvragen hoe je het zelf beter had kunnen doen. Als je alles wijt aan je omgeving, kom je geen steek verder. Je geeft als het ware je leven uit handen. Natuurlijk is het gemakkelijk om alles wat je geluk in de weg staat te wijten aan externe factoren. Als je anderen de schuld geeft, hoef je zelf niets meer te doen.

Gelukkig zijn heeft voor een groot deel te maken met je levensinstelling. "Ik zie licht aan het eind van de tunnel", zegt de optimist. "Waarschijnlijk een trein die recht op ons afkomt", antwoordt de pessimist. Iedereen kan meevallers afdwingen. Mensen ‘met geluk’, leven volgens een aantal basisprincipes: profiteren van meevallers en een sterk relativeringsvermogen. Je kunt leren om geluk te hebben, als je er maar voor open staat en positief omgaat met bijvoorbeeld tegenslag.

Psychologe Carol Rothwel bedacht een wiskundige formule voor geluk: P + (5E) + (3H). P staat voor "Personal traits”; zoals je kijk op het leven, E is "Existence needs”; zoals gezondheid, vrienden en H voor "Higher order needs” zoals je zelfbeeld of een gevoel voor humor.

Geluk schijnt zelfs ‘besmettelijk’ te zijn. Het kan van de ene partner op de andere partner worden overgebracht. Is dat het geheim van een succesvolle relatie? Zoek een gelukkig persoon en je wordt gelukkig?

Is geluk maakbaar? Ik weet het niet. Toegegeven, ik ben een optimist maar bepaalde factoren kun je niet beheersen. Je kiest er niet voor dat sommige (ellendige) dingen je gewoon overkomen. Wat ik wel geloof is dat ik zelf bepaal hoe ik omga met de negatieve (en positieve) zaken in het leven en er dus meestentijds zelf voor kies wanneer ik me gelukkig voel. 

Bronvermelding:  Mariël van den Donk/Marnix Amsterdam

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring