• *

Nieuws

Tinder schaadt privacy gebruikers

De Noorse consumentenbond kwam er na ‘n onderzoek achter, dat datingapp Tinder veel te vage en te breed geformuleerde privacy voorwaarden hanteert. Persoonlijke gegevens uit Facebook-accounts worden bovendien via Tinder doorgestuurd naar derden. 

Tinder-app en Facebook

Consumenten die de Tinder-app willen gebruiken, moeten tijdens het installeren hun account koppelen aan Facebook. Tinder haalt vervolgens vriendenlijst, e-mailadres, geslacht, geboortedatum, profielnaam, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto's, video's en vind-ik-leuks uit Facebook en behoudt zich het recht voor deze gegevens door te sturen aan derden. Niet alleen je persoonlijke gegevens worden gebruikt maar ook je flirtgedrag in de datingapp zelf stuurt Tinder door.

Kwalijk

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers Tinder feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto's en video's. Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf 13 jaar al gebruik kunnen maken van Tinder en gebruikers hun Tinder-account niet kunnen verwijderen.* Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren.' De Consumentenbond heeft de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geďnformeerd over de resultaten van het onderzoek en bestudeert verder hoe het Tinder kan aanspreken.

Hoe werken de voorwaarden van dit soort apps?

Volgens onderzoek van de Noorse consumentenbond zijn er een aantal problemen met de privacyvoorwaarden van veel populaire apps. In feite komt het steeds ongeveer hier op neer:

- Ze geven zichzelf het recht om verschrikkelijk veel data te verzamelen. Niet alleen maar de data die je invoert, maar ook bijvoorbeeld data vanuit Facebook of data die je telefoon verzamelt zonder dat je het door hebt (bijvoorbeeld je locatie). Ook maken ze zelf data over jou die jij niet te zien krijgt (bijvoorbeeld je aantrekkelijkheidsscore bij Tinder).


- Ze geven zichzelf het recht om die data te verkopen of te geven aan derden. En ze zijn onduidelijk of ze dat doen, met wie en wat die andere partij er dan mee doet.


- Ze dwingen je om ze een licentie te geven op alles wat je ooit invoert (foto’s, je bio, je tekstberichten) en geven zichzelf het recht om dat te gebruiken voor wat ze maar willen.


- Het is moeilijk om je account te wissen. Als het je toch lukt, dan wissen ze nog steeds niet per se je gegevens. Ze geven zichzelf overigens wel vaak het recht om zonder jouw toestemming op elk moment je account stop te zetten en je van de dienst af te gooien.


- Tot slot kunnen ze die voorwaarden wijzigen wanneer ze maar willen en moet je zelf maar in de gaten of ze toevallig gewijzigd zijn.

Het grote probleem is dus dat er geen eerlijke balans is tussen de app-maker en de consument: de app-maker mag alles en als consumenten heb je bar weinig rechten.

*Update: gebruikers kunnen hun Tinder-account wel verwijderen, maar Tinder geeft niet duidelijk aan of bij het verwijderen van het account ook de gegevens worden verwijderd.

 Broninformatie: Consumentenbond, AVROTROS Radar, Hans de Zwart

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring