• *

Nieuws

Alleen maar zeker niet eenzaam

Alleen zijn is niet eenzaam – het is een kunst

Alleen zijn heeft zijn voordelen. Je hebt meer tijd voor jezelf en leert jezelf zo goed kennen. Eenzaamheid is een gevoel van gemis. Als je alleen kunt zijn en je daar goed bij voelt, ben je nooit meer eenzaam. Alleen zijn is een kunst

Het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn
Bij eenzaamheid heb je het gevoel geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Je mist je vrienden, familie of een partner. Eenzaamheid is dus een gevoel. Alleen zijn is geen gevoel, het is een situatie. Het betekent alleen maar dat er niemand om je heen is. Je kunt je daar prima bij voelen. Je hoeft niemand te missen. Alleen zijn is dus geen probleem. Maar eenzaamheid wil je vermijden.

Is alleen zijn een teken van mislukking?
In onze maatschappij betekent alleen zijn mislukking. Succes wordt bekeken in het licht van je relatie met anderen. Geen relatie staat voor geen succes. We doen er van alles aan om het gezelschap van anderen te zoeken. Maar wat als dat niet lukt? Wat je ziet is dat veel mensen niet alleen kunnen zijn. Ze raken als het ware in paniek. Ze vinden zichzelf zonder betekenis als ze niemand om zich heen hebben. Alsof je alleen van waarde bent als iemand je ziet!

Ik kan niet alleen zijn!
Mensen die niet alleen kunnen zijn, doen er van alles aan om dit te vermijden: ze plannen hun hele agenda vol en zijn geen avond thuis. Mocht het voorkomen dat ze alleen thuis zijn, dan gaan ze onmiddellijk iedereen bellen. Want anders moeten ze met zichzelf gaan praten en wie weet wat ze dan te horen krijgen? Niet alleen bij singles zie je dit verschijnsel, ook in relaties kom je dit verschijnsel tegen. Elke keer als een relatie verbroken wordt, gaat iemand zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe relatie. Zonder partner ben je alleen tja en wat doen. Alleen zijn is eng en je moet je maar zien te vermaken.

Het grote voordeel van alleen zijn.
Vergeet niet dat alleen zijn een enorm voordeel heeft. Misschien zie je het nog niet: door alleen te zijn leer je jezelf kennen. Je krijgt eindelijk de tijd om na te denken over wat jij wilt. Dat lukt je niet in gezelschap. Dan ben je geneigd je aandacht te richten op anderen. Het grootste voordeel van alleen zijn is dat je erachter komt wie je bent – los van anderen. Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jouw verlangens en inspiratiebronnen? Dat kun je alleen maar uitvinden door tijd met jezelf door te brengen. We doen er veel voor om dat te vermijden, want jezelf analyseren is eng. Wie weet wat je tegenkomt!

Zelfkennis.
Toch is zelfkennis de enige weg naar geluk en succes. Zonder jezelf te kennen hebben succes en geluk helemaal geen zin, want wie is dan gelukkig en succesvol? Dat weet je niet. Natuurlijk leer je ook jezelf kennen als je in een relatie of in gezelschap zit. Maar dat is slechts een gedeelte van het verhaal. Wie je bent (los van anderen) maakt dat verhaal compleet. Je kunt dus stellen dat zelfkennis tot zelfvertrouwen leidt.

Alleen, maar zeker niet eenzaam.
Als je gelukkig met jezelf bent, ben je nooit eenzaam. Ook al heb je vrienden, familie en een relatie, je kunt het heerlijk vinden om alleen te zijn. Je kunt je tijd gebruiken om na te denken over wat je wil. Om dingen te doen die je interesseren. Er zijn talloze mensen die graag alleen zijn. Sommigen gaan zelfs alleen op vakantie of uit eten. Ze zijn niet zielig, maar kiezen er bewust voor.

Dat maakt hen niet minder sociaal dan anderen. Alleen zijn betekent niet dat je asociaal bent. Je kent vast wel mensen die juist in gezelschap erg asociaal zijn. Alleen zijn zegt meer over waar je voor kiest dan over je sociale vermogens.

Hoe eerder je leert jezelf te vermaken zonder gezelschap, hoe beter. Dat betekent niet dat je een kluizenaar moet worden. Als je wilt, kun je natuurlijk altijd gezelschap zoeken. Het gaat erom dat je je goed voelt, of er nu anderen bij zijn of niet. Als dat je lukt, ben je nooit meer eenzaam.

En jij – heb jij moeite met alleen zijn?
Of vind je het juist heerlijk?

Bronvermelding: New Start - Frank de Moei

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring