• *

Nieuws

Excuses om niet op date te gaan

Een dame in het Amerikaanse Massachussets heeft noodhulpdiensten ingeschakeld om zich van een teleurstellende date te ontdoen. De vrouw heeft haar onfortuinlijke date leren kennen via een chatdienst. Het tweetal besloot samen te gaan fietsen in de natuur. Toen die kennismaking niet naar wens verliep, besloot de vrouw een ziekte voor te wenden en zich door ijlings opgeroepen hulpdiensten uit de ongemakkelijke situatie te laten 'redden'. Te hulp gesnelde agenten doorzagen haar toneelspel echter snel en de jongedame viel alsnog door de mand. Hoe wanhopig kun je zijn!

Genant? Toch komt het nogal eens voor dat men zich door vrienden of vriendinnen uit een date laten 'redden'. De 'reddende' noodroep is waarschijnlijk de meest gebruikte strategie om aan een date te ontsnappen. Indien de date niet naar wens verloopt, stuurt de dame of heer in kwestie een bericht naar een vriend(in) die hem of haar even later terugbelt met een verzonnen noodroep of onheilstijding. Hoe doorzichtig ook, het werkt altijd. Je hebt immers een excuus om je snel uit de voeten te maken en je date (met of zonder rekening) achter te laten.

Wist je dat er zelfs een app bestaat om een smoes geloofwaardiger te maken? Via de "ik ben iets later” app kun je je doordachte excuus nog extra geloofwaardiger maken! Om je vervolgens vrij te pleiten met behulp van een smoes. Ze ondersteunen je smoes door fotomateriaal aan te leveren. Deze beelden kun je vervolgens gebruiken om je smoes nog geloofwaardiger te maken. Je kunt deze app. bijvoorbeeld gebruiken als je te laat bent (lees geen zin hebt om uit je bed te komen) of om bijvoorbeeld je date te vermijden/af te kappen.  

Niet de sjiekste methode. Waarom vindt men het dan toch nodig om zich te laten redden uit teleurstellende dates? Allereerst moet je jezelf een afvragen, waarom je het nodig vindt om vrienden stand-by te houden om je uit slechte dates te redden. Heb je nare ervaringen achter de rug of ben je misschien niet goed in staat om zelf je date in te schatten? Misschien durf je zelf de date niet af te wijzen en doe je het dan maar op deze manier.

Onzekerheid ligt hier vaak aan de basis van alle ongemak. Je date en jij voelen zich allebei ongemakkelijk. Jullie zijn allebei niet op je best en je versterkt in elkaar het onvermogen om je te ontspannen en jezelf te zijn. Als je dat weet, zijn er allerhande manieren om het tij nog te keren of om je op integere wijze uit de date terug te trekken.

Voor je de kuierlatten neemt, is het misschien de moeite om te proberen het tij te keren. Mannen voelen vaak grote druk om indruk te maken op een dame. Dat leidt zelden tot erg verkwikkende conversaties. De ene man slaat dicht, de ander gaat pochen of wordt handtastelijk, weer een ander probeert je voor zich te winnen door de clown uit te hangen. Leuke, lieve kerels kunnen zo tijdens een date totaal de weg kwijtraken. Het is aan jou om ze op hun gemak te stellen, als je je avond tenminste wilt redden.

Hoe breng je je date terug in zijn 'comfort zone'? Eerst is het belangrijk dat je jezelf een beetje op je gemak voelt. Neem daarom even een moment om bij jezelf na te gaan hoe jij je voelt. Zonder jezelf desnoods even af. Ga even naar het toilet of zo. Probeer je tijdens dat moment van bezinning ook in te leven in je date. Stel je voor dat hij zich net zo onzeker voelt als jij.

Als je dat hebt gedaan, ben je waarschijnlijk in staat om de regie te nemen. Wat helpt is actief luisteren. Zorg dat hij niet meer om jouw aandacht hoeft te vechten. Luister en vraag door op wat hij vertelt.

Mocht het gesprek na verloop van tijd echt niet vlotten, spreek dan eerlijk je gevoel uit en confronteer ‘m met wat jij ondervindt. Pas ervoor op dat je daarbij geen enkel oordeel velt over je date. Spreek in termen van: "Ik voel ...." en vermijd "Ik vind jou ....". Probeer ook begrip te kweken door je date te vragen naar zijn gevoel. Herkent hij wat jij hem vertelt? "Hoe ervaar jij deze date?" en "Heb jij de indruk dat we elkaar goed aanvoelen?" "Voel jij je op je gemak?".

Wees duidelijk in wat je wilt. Je wilt weg. Zeg dat dus. Ga niet onderhandelen. Herhaal dus je boodschap desnoods een paar keer, maar houd die wel bij jezelf. Je wil je eigen plan trekken, maar je date niet het gevoel geven dat je voor hem beslist. Mannen houden daar niet van. Het kwetst hun ego. Zeg dus: "Ik wil graag naar huis" en niet: "Ik denk dat het beter is als we stoppen met deze date." Je geeft je date zo de kans om aan jouw wensen tegemoet te komen. Zo ga je in overeenstemming uit elkaar en hoeft niemand zich geschoffeerd te voelen.

Dus, voor je de volgende keer de 'smoesstrategie' in de strijd werpt, probeer het eens op deze manier. Je zult merken dat je je veel beter voelt over jezelf als je vanuit je eigen kracht een date kunt beëindigen.

 

 

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring