• *

Nieuws

De liefde en muziek

Hoe kun je de liefde beter laten spreken dan via muziek? De mooiste opera-aria’s gaan over de liefde, de meest romantische scenes in de film worden ondersteund door mooie muziek, componisten schreven hun indrukwekkendste werken voor hun grote liefdes. De muziekgeschiedenis staat bol van de componisten met een gebroken hart. Ze werden aan de kant gezet of hun geliefde overleed. Met hun muziek wisten ze vaak hun verdriet te verwerken, maar soms ook niet…

 

Muziek kan soms sterke reacties oproepen. Maar waarom is dit zo en wat doet muziek met de mens? Uit een onderzoek in Brain Magazine blijkt dat, ondanks dat de hersenen van mensen met Alzheimer krimpen, de geheugencircuits die betrokken zijn bij muziek, het langst in tact blijven. Neurowetenschapper Erik Scherder zegt dat muziekherinneringen in het diepste gedeelte van het brein zitten opgeslagen, omdat we ze als het ware willen beschermen. Interessant is dat muziek uit de tijd tussen zo ongeveer je vijftiende en je twintigste de sterkste zintuigelijke flashbacks teweeg brengen. Onze hersenen slaan herinneringen het best op als ze gepaard gaan met sterke emoties, zegt Frans Hoogeveen, lector psychogeriatrie en mede-oprichter van Radio Remember in de Volkskrant. "Dat waren de nummers die we luisterden toen we ons jong en vrij voelden. Bovendien luisteren we de liedjes vaak terug en dat maakt het geluidsspoor nog dieper.”

 

Om vroege herinneringen zo levendig mogelijk naar boven te halen, moeten ze worden opgewekt door triggers, zoals geur, kleur en dus muziek. Bepaalde herinneringen liggen te sluimeren in de hersenen totdat ze door de juiste muziek tot leven komen.


Muziek onthoud je tot aan je dood.

 

BroninformatieL Bedrock, classic to go

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring