• *

Nieuws

Lentekriebels, lang leve de liefde!

De dagen worden langer, de temperatuur klimt omhoog, de natuur groeit en bloeit als nooit te voren, kortom de lente is in aantocht. Niet alleen voelen we ons in de lente vrolijker, blijer en flirteriger maar willen we ook meer dingen (samen) ondernemen. Love is in the air! Maar wat zijn nou die lentekriebels en hoe ontstaan ze?

Hormonen spelen een grote rol bij emoties, waardoor mensen gevoeliger zijn voor aandacht en warme gevoelens van een ander. Doordat het langer licht blijft en de zon langer schijnt, wordt er een stofje in je lijf aangemaakt dat melatonine heeft. Melatonine wordt onderdrukt of aangemaakt op basis van een signaaltje via het netvlies in de ogen, dat aan de hersenen wordt afgegeven op basis van het daglicht. Melatonine wordt ook wel slaap-hormoon genoemd. Hoe minder melatonine je aanmaakt, hoe fitter je je voelt. Je gaat sneller naar buiten en vangt hierdoor nog meer zonlicht op. Dag winterdip, welkom lentekriebels.

Het tweede hormoon dat wordt beïnvloed door het verloop van de seizoenen is serotonine, het gelukshormoon. 'De stofwisseling van dit hormoon verandert in de lente, al weten we niet precies waarom. Er is netto meer van beschikbaar en dat zorgt dat de stemming omhoog gaat.' We worden vrolijker, gelukkiger en krijgen meer energie.

Een andere stemmingsbeïnvloeder die reageert op de komst van de lente is dopamine. 'De effecten van dopamine zijn dan sterker en ook dat zorgt voor meer energie en een betere stemming.'

De meeste hormonen worden in elk geval ten dele beïnvloed door de toegenomen lichthoeveelheid. Van dopamine wordt zelfs vermoed dat de effecten gunstiger zijn bij een hogere temperatuur.

Doordat het warmer wordt (en we ons ook luchtiger gaan kleden) worden de lentekriebels (hormonen) ook aangewakkerd. Wist je dat de hoeveelheid vrouwelijke hormonen alleen maar toenemen in het voorjaar, terwijl het bij mannen juist het hele jaar gelijk blijft?

Kortom de lentekriebels beheersen de komende tijd weer ons lijf. Geniet er maar van en het liefst met volle teugen!

Broninformatie: De Volkskrant – Ianthe Sahadat 

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring