• *

Nieuws

Liefde in Noord-Brabant - facts en figures

Als je de statistieken van Noord-Brabant bekijkt, gaat het ontzettend goed met de liefde in Noord-Brabant. Het aantal huwelijken stijgt, terwijl het aantal scheidingen juist daalt. De gemeenten die er echt qua liefde uitspringen zijn Rucphen en Geertruidenberg. Het aantal huwelijken die daar voltrokken werden piekten in 2016. Zundert is trouwens de aangewezen plaats om samen oud te worden, daar wonen namelijk drie koppels die al 75 jaar getrouwd zijn.

Als je gaat kijken naar het aantal scheidingen dan is deze enorm gedaald. In 2014 vonden er nog 4000 scheidingen plaats, terwijl dat er vorig jaar nog geen 3000 waren.  

In de grote steden wordt het steeds normaler om als single door het leven te gaan. Liever happy single dan ongelukkig samen. Nederland telt bijna 3 miljoen alleenstaanden (zowel singles als alleenstaande ouders). Het aantal alleenstaanden bedraagt daarmee pakweg 45 procent van het totaal aantal huishoudens.

Jongeren verbreken sneller hun status. Als een partner niet voldoet aan de verwachting, zoeken jongeren snel verder. Bij ouderen ligt dat anders. Eenmaal de 50 gepasseerd en gescheiden kiest deze groep bewust voor een bestaan alleen. Ouderen hebben vaak al een gezin gehad en missen de gezinservaring dus niet. Door de vergrijzing neemt ook het aantal 40plus singles toe. We zijn zelfstandig en hebben niet zo snel iemand nodig om onze boontjes te doppen. Ook de maatschappij past zich aan de alleenstaanden aan. Denk maar eens aan de eenpersoonsmaaltijd, kleinere woningen, vakanties voor alleenstaanden, uitjes voor singles enz. Het taboe en het gedoe rondom scheiden is ook minder dan vroeger. Vroeger moest er vaak een rechter aan te pas komen om een uitspraak te doen over de echtscheiding. Werd er rond 1950 één op de 10 huwelijken ontbonden, anno 2017 is het aantal echtscheidingen één op de drie.

In de nabije toekomst woont de helft van de mensen in ontwikkelde landen alleen. We laten ons niet meer in het keurslijf plaatsen. Wie ongelukkig is met zijn partner heeft een uitweg. Wie liever nooit het leven met iemand deelt, kan aan die wens gehoor geven. En zo ontstaat op natuurlijke wijze een samenleving van 2 groepen van bijna gelijke grootte: de ene helft met en de andere helft zonder partner.

Broninformatie: BN De Stem / PZC

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring