• *

Nieuws

Moederskindje!

Een mamakind is iemand die erg aan zijn of haar moeder hangt. Hij/zij kan zich niet loslaten van zijn moeder en moeder bemoeit intensief jullie leven. En dat terwijl hij/zij al lang volwassen is! Een veel voorkomend probleem binnen relaties is dat een van de twee partners een ‘moederskind’ is. In veel gevallen wordt met ‘moederskind’ verwezen naar de man die een hele sterke band heeft met zijn moeder. 

Hoe herken je een moederskind?

Een moederskind heeft bijna ieder dag contact met zijn moeder. Hij belt haar, zij belt hem of ze komen bij elkaar op bezoek. Moeder bemoeit zich met het huishouden, heeft invloed op wat hij eet, koopt en zelfs met welke vriendin hij thuis komt! Kortom ze beheerst het leven van haar zoon Wanneer zijn partner hier iets van durft te zeggen, dan wordt dat vaak nonchalant weggewuifd en neemt hij het op voor zijn moeder.

Een relatie mee beginnen of juist beëindigen?

Een relatie met een moederskind is lastig. De band tussen de moeder en haar kind is hecht en sterk. Voor een moeder is het dan soms ook moeilijk om zoonlief los te laten, laat staan om hem te delen met een andere vrouw. De zoon is zo gehecht aan zijn moeder, dat hij niet inziet dat hij zijn partner hiermee opzij zet en haar onzeker hiermee maakt. Ook ziet het (moeders-)kind niet dat zijn moeder zijn leven beheerst en er invloed op heeft. Vrouwen die een relatie met een moederskind aangaan, moeten hier rekening mee blijven houden. Dit soort mannen zijn moeilijk te veranderen!

Wanneer het moederskind ruzie heeft met zijn partner, vertrekt hij naar zijn moeder. Daar praat hij met zijn moeder de ruzie uit. Hij zoekt troost en/of bevestiging, die hij ook altijd zal krijgen van zijn moeder. In ernstige gevallen komt zijn moeder verhaal halen en valt de partner van haar zoon met woorden aan. De man voelt zich gesterkt door zijn moeder. Moeder voelt dat haar zoon op haar leunt, wat de band alleen maar sterker maakt. Zoon vraagt advies aan zijn moeder en moeder beslist soms over zijn relaties. Ook hier is moeilijk tussen te komen. Hij zal eerder naar haar luisteren dan naar iemand anders!

Dan heb je nog een ander type moederskind, de passieveling. Dit soort type mannen zijn gehecht aan de bemoeienissen hun moeder en zien daar het kwaad niet van in. Wanneer hun eigen vrouw of vriendin wordt beledigd of gekleineerd, zien ze dat als opbouwende kritiek! Of ze weten gewoon niet wat ze ermee aan moeten, bang om zowel moeder als partner tegen zich in het harnas te jagen.

Dominante moeder?

Een dominante moeder is niet per definitie de moeder van een moederskind. Een dominante moeder wil over haar zoon heersen (goedschiks of kwaadschiks!). Ze zal de partner van haar zoon maar ook haar zoon zelf haar wil opleggen en bekritiseren. Moeders wil is wet! De moeder-zoon band is vaak verstoord, er is geen blijk van waardering of respect tussen beiden. De man kan het hier moeilijk mee hebben, hij houdt van zijn moeder maar weet niet hoe hij met haar dominantie om moet gaan. Argumenten van zijn partner neemt hij vaak wel aan of begrijpt hij wel, maar hij kan er niet altijd iets mee.

Hoe nu verder?

Als partner van een moederskind is er geen beginnen aan om moeder en zoon los te maken. De zoon moet zichzelf los zien te maken van zijn moeder. Dit kan alleen wanneer de zoon een spiegel wordt voorgehouden. En dat is niet altijd even makkelijk. Soms is hier zelfs professionele hulp voor nodig. Dit kan alleen wanneer het moederskind dit ook zelf wil inzien. Voor de moeder kan het erg moeilijk zijn wanneer haar zoon zich losmaakt van haar. Ze voelt zich opzij gezet, gekwetst en vaak voelt ze emoties als angst en woede opkomen.

De partner ziet mogelijk zelf niet in dat hij een ‘moederskind’ is. Hij heeft het zeer waarschijnlijk ook niet door dat hij jou hiermee kwetst. De hechte relatie met zijn moeder is een vast ingesleten patroon in zijn leven. Het is daarom belangrijk om je te realiseren dat het doorbreken van dit patroon niet van de een op de andere dag zal plaatsvinden. Jullie zullen samen moeten leren om samen jullie leven vorm te geven, zonder tussenkomst van zijn moeder. De eerste stap is dat je je partner duidelijk maakt, dat zijn relatie met zijn moeder op deze manier je onzeker maakt en kwetst. De bewustwording van het probleem bij beide partners is belangrijk om samen tot een oplossing te komen. Het is voor je partner niet gemakkelijk om zich los te maken van zijn moeder en de ingesleten patronen te doorbreken. Hij hoeft zijn relatie met haar niet te verbreken, maar hij moet leren om grenzen te stellen. In veel gevallen is professionele ondersteuning van een relatietherapeut bij dit proces zeer aan te raden!

 

Bronvermelding: Mens-en-gezondheid 

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring