• *

Nieuws

Wil je gelukkiger zijn? Stop dan nu met deze 10 dingen!

Geluk… zowel zakelijk als persoonlijk is het vaak simpelweg een kwestie van dingen toevoegen en weglaten. Hoe zou jouw leven zijn als je stopt met een van onderstaande dingen?

Beschuldigen

Mensen maken nou eenmaal fouten. Werknemers die niet aan je verwachtingen voldoen. Leveranciers die niet op tijd zijn. Dus wat doe je? Je geeft hen de schuld voor jouw problemen. Maar wacht eens even, jij bent ook schuldig. Misschien heb je niet genoeg training gegeven. Heb je tot het laatste moment gewacht met het bestellen van een product of je eist te veel in zo’n korte periode. Je moet verantwoordelijkheid op je nemen als er iets fout gaat in plaats van anderen de schuld te geven. Dit versterkt je, waarom? De volgende keer zal je proberen alles slimmer en beter aan te pakken. Als de kleine dingetjes zoals deze wat soepeler verlopen ben je ook een stuk gelukkiger.


Indruk maken

Niemand gaat met jou om door de kleding die je draagt, de auto die je rijdt, de bezittingen die je hebt, je titel of om je prestaties. Dit is allemaal materialistische onzin. Mensen vinden dit misschien wel leuk en interessant, maar dat betekent niet dat ze jou ook leuk vinden. Een echte relatie is niet gebaseerd is op materialisme. Echte relaties maken je veel gelukkiger en je zult alleen echte relaties creëren wanneer je stopt door indruk te maken met materialistische dingen en begint gewoon jezelf te zijn.

Aanhankelijk zijn

Als je angstig of onzeker bent heb je al snel de neiging je ergens aan vast te klampen, ook al weet je zelf dat het niet altijd het beste voor je is. Maar de afwezigheid van angst of onzekerheid is ook geen geluk. Vasthouden aan wat je denkt dat je nodig hebt zal je ook niet veel gelukkiger maken. Soms moet je iets loslaten, zodat je kunt bereiken of krijgen wat je echt wilt. En zelfs als je er niet in slaagt je doel te bereiken, kan enkel het feit dat je het geprobeerd hebt al genoeg voldoening geven en een voldaan gevoel achterlaten.

Onderbreken

Iemand onderbreken is niet alleen heel erg onbeleefd, maar wat je dan eigenlijk zegt is: "Ik luister niet naar je zodat ik kan begrijpen wat je zegt. Ik luister naar je zodat ik kan bedenken wat ik ga zeggen.” Wil je dat mensen je aardig gaan vinden? Luister dan aandachtig naar wat ze zeggen hebben. Stel vragen om ervoor te zorgen dat je alles goed begrijpt. Het zal hun de indruk gegeven dat je echt geïnteresseerd bent en zullen hier dankbaar voor zijn. Een gevoel dat zich ook weer op jou reflecteert.

Zeuren

Zeuren over je problemen los niks op en je zult je er ook zeker niet beter door voelen. Als er iets mis is, gooi je weg niet tijd met piepen, klagen, zeiken, zeuren. Zorg ervoor dat je al die tijd en inspanning gebruikt om de situatie beter te maken. Je kunt er wel over blijven zeuren maar uiteindelijk zal je er toch iets aan moeten doen. Verspil je tijd dus niet en los het meteen op. Probeer niet in problemen te praten maar in oplossingen, hoe kan jij dingen beter maken. Praat er over met familie, vrienden of collega’s of heb een gesprek met jezelf, whatever. Het gaat er om dat je positief over denkt en praat.

Controle freak

Ja, jij bent de baas. Jij bent de grote man. Maar er is maar één iets waar jij echt controle over hebt en dat ben jezelf. Als je probeert andere mensen te sturen heb je eigenlijk besloten dat jouw doelen, dromen of zelfs je mening belangrijker zijn dan die van andere. Daarbij moet ook verteld worden dat alles willen controleren op korte termijn vaak veel meer inspanning, autoriteit of enige vorm van druk vergt wat alleen maar een negatief effect op je heeft. Zoek mensen die hetzelfde doel als jou hebben. Ze zullen harder werken, hebben meer plezier en je zult betere zakelijke en persoonlijke relaties opbouwen.

Bekritiseren

Ja misschien heb je een hogere opleiding en misschien heb je wel meer ervaringen. Maar dat maakt je niet slimmer of beter dan iemand anders. Het maakt je wel unieke. Iedereen is anders: niet beter, niet slechter, gewoon anders. Waardeer de verschillen inplaats dat je het als tekortkomingen ziet en je zult zien dat mensen je meer mogen en jij jezelf ook.

Preken

Kritiek heeft ook nog een klein broertje ‘Preek’ en ze hebben allebei  dezelfde vader: ‘Oordeel´. Hoe hoger je stijgt en hoe meer je bereikt, hoe meer kans je hebt om te denken dat je alles weet- en iedereen te laten weten dat je denkt dat ja alles weet. Wanneer je meer grote praatjes lult dan dat je met inhoud spreekt, kunnen mensen je horen, maar niet naar je luisteren. 

Blijf niet hangen

Je kunt een hoop leren van de fouten die jij of anderen hebben gemaakt in je verleden. Maar dat gezegd is het ook belangrijk dat je niet in je verleden blijft hangen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Dat hangt er vanaf waarop jij je focust. Overkomt je iets ergs? Zie het als een kans om iets te leren wat je eerder nog niet wist. Maakt iemand anders een fout, zie dat dan als een kans om hen te ondersteunen en begrip te tonen. Je verleden is slechts een vorm van training. Denk na over wat er mis ging, maar alleen in termen van hoe kan ik ervoor zorgen dat het de volgende keer beter gaat.

Angst

We zijn allemaal wel eens bang: voor het onbekende, veranderingen of wat andere van ons vinden. Dus is het makkelijker voor ons om te aarzelen, te wachten op het juiste moment, om de beslissing net nog even wat langer uit te stellen of net even wat meer te onderzoeken en een paar andere alternatieven te zoeken. Maar ondertussen zijn er alweer dagen, weken, maanden en zelfs jaren aan ons voorbij gegaan. En dit geldt dus ook voor onze dromen. Laat je angsten je niet tegenhouden. Wat je plannen ook zijn, welke dromen je ook hebt, wacht niet langer en onderneem vandaag nog actie. Zet je angsten opzij en ga aan de slag. Doe iets! Morgen staat alweer om de hoek en vandaag is ook alweer bijna verloren.

Vandaag is een van je meest kostbaarste bezitten. Het is een bezit waar je echt bang voor moet zijn om te verspillen.

Bron: Relatie Universiteit: Lessen in liefde en relatie

  • Contact
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Privacyverklaring